Novi Sad
24.12.2014.
15:09 > 14:37
Koordinaciono telo za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama donelo je danas odluku kojom se direktorima osnovnih i srednjih škola povremeno dozvoljava da nenajavljeno nalože pregled školske torbe učenika.
  • mamarjan

    25.12.2014 22:17
    @NNunited
    Poštujem prosvetare, pogotovu one koji uče decu. Kad moje dete uđe u mašinu za 2-3 godine, ima da bude miran na času i da ne smeta. Ima i da se potrudi da sluša na času, da se potrudi bar za solidne ocene, ali nemam nameru da se svađam sa profesorom za ocenu. Sitne razlike u ocenama ionako ne znače toliko u životu. A i život je takav. Nije sve savršeno.

    Ne poštujem sistem, kroz koji sam ne tako davno prošao, sa odličnim ocenama i perfektnim vladanjem. Moja kritika dole je uglavnom usmerena ka sistemu obrazovanja.

    A i prema meri koja bi trebalo da poveća bezbednost dece. Jer to ona ne radi. Ona služi samo da u slučaju tužbe škola može da kaže da su sve uradili što su mogli. U americi su uveli i metal-detektore na ulaz u školu. Nisam čuo neko od tih škola da se hvali postignutim rezultatima u smanjenju nasilja. Čuo sam samo za jednu školu gde su smanjili takve mere, dapustili deci da budu odgovorni za svoje postupke i kao rezultat smanjili broj povreda u školi.
  • Mrma

    25.12.2014 17:26
    Deca su dobra i vredna na mamu i tatu
    bezprizorni su....takodje na njih!Bilo šta da se uradi u želji da bude bolje biće izvrgnuto sumnji i kritici.Kada se zlo dogodi,tek smo onda svi pametni.Da smo svi poradili na njihovom vaspitanju bili bu u majem problemu.
  • 25.12.2014 11:15
    @Anonimus u 07:50
    "Jedini razlog zašto smo držani u režimu viza bio je veliki broj lažnih dokumenata"

    Koji deo naše populacije čini 99% tih lažnih dokumenata, što kod nas, što u inostranstvu? To većinom nisu školovani ljudi! To većinom nisu deca koja pohađaju školu! Zar to nisu PO DEFINICIJI kriminalci? Čemu tvoj komentar???

    Dalje?
  • 25.12.2014 09:03
    Anonimus
    pa i lazni dokumenti su kriminal.
    lazne dokumente ne koriste posteni ljudi

  • 25.12.2014 07:05
    Glupanderi
    Zar oni misle da se te stvari nose u torbi?S druge strane, da su iole mudriji, ne bi najavili ovu "akciju".Znači, samo dokazuju koliko su šuplji sa uvaženim Jelićem na čelu.
  • 25.12.2014 06:50
    "Да вас подсетим да нас је ЕУ држала у режиму виза јер, као, има у Србији много криминалаца и ратних злочинаца."

    Netačno. Jedini razlog zašto smo držani u režimu viza bio je veliki broj lažnih dokumenata. Dalje?
  • 25.12.2014 06:50
    A ko pregleda nastavnike,direktore,spremačice,ložače...ili oni nemaju ništa sa tim?
  • alxxl

    25.12.2014 06:39
    samo za idiote
    ovaj potez je čista zamena teza.

    SVI u školi znaju i to JAKO DOBRO ko su problematične osobe, šta ko i kako radi. umesto toga, da se kontroliše 5% đaka, maltretira se i uništava privatnost 95% njih.

    problem je mnogo veći: umesto toga, da štitimo 95% poštenih od 5% problematičnih, ovom merom se ništa ni ne rešava, jer oni koji to rade nađu načina i puteve kako i šta da odrade da to nekome boli.

    i inače, npr. skalpel je deo opreme za tehničko vaspitanje, kao i čekić i testera... a čoveka možeš da ozlediš i ubijaš i šiljatom olovkom -




  • 24.12.2014 22:11
    politički marketing
    Evo, sad sam rekla sinu za ovu vest. Rekao mi je samo da kod njih u razredu niko ne donosi gore navedene "sitnice", ali da oni koji donose "to" (šta god to bilo) ionako ne nose u torbi, nego u džepovima. I šta ćemo sada? Pretresaćete ih do gaća? Šta ćemo sa namernim podmetanjem stvari u tuđu torbu? Znamo da uvek naderu oni što nisu krivi, dok se gilipteri (od ranije poznati policiji) provlače od osnovne škole do Megadensa...
  • 24.12.2014 20:57
    Nazalost dosli smo do toga da svu decu gledamo kao potencijalne kriminalce. Drustvo nam puca po savovima, moralne vrednosti vise ne postoje. I sad kao "preventivno" pravimo od skola zatvore. Kao da smo prethodnih 25 godina ziveli u Utopiji...

    Reforma drustva i treba da krene od najmladjih, ali sta mislite, kakvu ce oni sliku o drustvu steci odrastajuci bukvalno u getu (u zakljucanim skolama gde ih osoblje redovno pretresa)?

    Slazem se da je ova mera u datom trenutku nesto sto moze doprineti sigurnosti omladine, ali zar je do toga moralo doci?! Nekad si mogao da parkiras auto u sred nedodjije i da mirno spavas, a sad ne mozes imati miran san ni u svom domu...
  • beba

    24.12.2014 19:21
    a ko sme da pregleda jelica
  • Eh

    24.12.2014 19:20
    banana serbica
    Jako glup potez.

    Kako uopste mislite da ovo generalno sprecava nasilje medju decom? Je li ova maloletnicka delikvencija iskljucivo za vreme skolih casova? Ili sta?

    Znaci, pregledate im torbe (ma da, kao da ce to kod nas sve u 16, po ps-u, ovde tako inace sve funkcionise, hah!), oni budu u skoli nekih 5h, i sta onda? Pa vrate se kuci, izadju u dvoriste i nastave po istom. Iznesu palice i cekaju prolaznike u mraku.
    Naprave sacekuse posle skole.

    Problem je u tome sto ovo moze da se prosiri i na fakultete. Ako ovako moze, zasto da ne i na fakultetima? A sto bi tu stali kada smo vec kod fakulteta. Zasto da ne i na poslu. I u kafic. Itd., itd.
  • Сталин

    24.12.2014 19:16
    За стаљинисте
    Сигуран сам да су 95% ђака без криминалних намера и дела. Ви сада тркељишете торбе свој деци и навикавате их на то да је нормало да те неко тркељише како му се ћефне. Где је ту право на њихову приватност? Да ли се тако васпитавају младе генерације слободи, самосталности независности?
    Да вас подсетим да нас је ЕУ држала у режиму виза јер, као, има у Србији много криминалаца и ратних злочинаца. А за сво то време ти исти криминалци и ратни злочинци су имали визе, лажне пасоше, држављанства ЕУ земаља и слободно се шврћкали по Азурној обали и скијали се у Сент Морицу, а нормалан и пристојан свет је чекао сатима у реду и скупо плаћао визе само да оде мало до Грчке на море.

    Немојте да претресате децу!!!!

    Немојте да их понижавате због 5 изгредника у школи!!!

    Јер док добру, поштену и нормалну децу будете кињили изгредници ће се склонити и заједљиво ће се свима смејати.
    Уосталом која је сврха ове надсве глупе активности када, на пример, родитељи изгредника не дају сагласност да им претресају дете? Чињеница је да су матуранти углавном пунолетни и они сами доносе одлуке и за њих не важи никаква сагласност њихових родитеља јер су они здрави и пунолетни грађани који сами одлучују да ли ће их неко тркељисати или пипкати.

    Децо, не дозволите да вас претресају!!!

    Моју децу, средњошколце нико неће претресати и добиће од мене инструкције да се томе јако супроставе.
  • Juuuj

    24.12.2014 19:16
    @mamarjan
    vazi. i onda kad ti dete izbode neki vrsnjak u skoli cekacemo te da se zalis i divljas zasto to nije spreceno i kako je skola odgovorna
  • gradjanin

    24.12.2014 18:56
    @Mamarjan
    Potpuno ste u pravu. Ali, ovde niko ne stavlja prst na čelo i ovu odluku i nisu doneli zbog toga što se ZAISTA želi postići nešto na polju nasilja u školama.
  • pročitah

    24.12.2014 18:50
    @anonimus-ništa ni od te
    Života ti, šta si hjeo da nam kažeš tvojim pisanijem u vezi maloljetničkog nasilja?

    Ovo ni vučić nebi razumijo, a bijo je student generacije.
  • Lee

    24.12.2014 18:49
    nego...
    ...sta raditi sa onim sto se nosi po dzepovima i u donjem vesu?
  • 24.12.2014 18:14
    Jelic dobio uvrravanje od policije....
    umesto zatvora za kriminalne radnje on dobio uveravanje. Ovo nema nigde se u NS
  • NNunited

    24.12.2014 17:38
    @Mamarjan
    za tvoju informaciju ova praksa ide uz saglasnost roditelja, koji su je podrzali u skoli u kojoj ja radim. a ako ti se ne svidja ti nemoj potpisati saglasnost, niko te ne tera na to .
    vama nista nije u redu . ali je u redu kad svoje frustracije istresate na nastavnike i profesore.
    ne cenite ustanovu u koju dolazite, pretite inspekcijama i svojim poznanstvima samo da dobijete ocene. a govorite kako mi nista ne radimo, a upravo ovakvim stavovima unistavate integritet obrazovanja.

    HVALA VAM STO BRINETE O BEZBEDNOSTI DECE ! ! !
  • 24.12.2014 17:27
    Ништа ни од те
    Још једна мјера која ће само изазвати контраефекат. Најмање је насиља у школама било управо онда кад нисмо имали обезбјеђење на улазима, видео-надзоре ни претресе торби и ранаца. Налољетничко насиље у школама и на улицама ће се смањити кад родитељи, медији, просвјетни радници и сви остали чиниоци у овом друштву поставе више критеријуме вриједности, почев од себе самих.
  • mamarjan

    24.12.2014 15:36
    ...
    Nije dovoljno što ih zatvaraju po ceo dan, sad će i stvari da im proveravaju. Sledeće je da im stave lance na noge, čisto da do kraja iskoriste instrukcije prepisane iz pravilnika za zatvore.

    Ako nekome oduzmeš sva prava, onda od njega uzimaš i odgovornost. Onda se taj neko više ne oseća odgovoran za svoje postupke.

    Dajte deci nešto da rade, smanjite bubanje godina iz istorije i sličnih podataka koje se niko ne seća posle provere, i naučite ih šta je opasno i šta da rade ako osećaju da ih neko drugi ugrožava. Ako sam ja fizički ugrožen od strane nekog drugog sugrađanina, zovem miliciju (u zadnje vreme je kod nas i ovo diskutabilno, ali ajde, tako bi bar trebalo da bude). Zašto se deca ne poveravaju odraslima koji bi za njih trebalo da glume miliciju? Pozabavite se tim pitanjem, a ne tretirajte decu kao zatvorenike.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna